top of page

Over Mij

"Waarom wordt het zo vaak ingewikkeld als je mensen bij elkaar zet?"

Die vraag fascineert mij. Als mensen bij elkaar komen ontstaat er automatisch een eigen dynamiek. Deze is helaas niet altijd helpend. Het is mijn passie om deze dynamiek te doorgronden en de blokkades die hierdoor worden veroorzaakt weg te helpen nemen. Zodat de samenwerking lekker loopt en mensen zichzelf kunnen zijn bij elkaar.

Rol_landscape_1.png
Foto 2_LR.jpg
Rol_landscape_3.png

Jezelf zijn op het werk
Daarnaast verbaast het mij dat er zo’n groot verschil kan zijn tussen wie mensen op het werk zijn en wie ze privé zijn. In veel organisaties of teams zie je dat mensen niet zichzelf (durven) zijn en zich niet kwetsbaar op (durven) stellen. Ik geloof dat hoe dichter je bij jezelf komt en vanuit je hart werkt, hoe gelukkiger je bent – ook privé. En daar draait het voor mij uiteindelijk om. Hoe cliché ook, ik wil helpen energie te laten stromen en mensen daarmee gelukkiger maken. 

Waarom ik ben gaan coachen?
Na mijn studie arbeids- & organisatiepsychologie aan de Universiteit Utrecht ben ik in het coachvak gerold. In mijn eerste baan als teamcoach van managers bij een groot sorteer- en distributiebedrijf kwam ik erachter dat voor mij niets zo leuk is als coachen. Daar leerde ik ook dat het niet opschiet als mensen geen verbinding hebben met de gestelde doelen van een organisatie. We kwamen een verandering brengen waar niemand op zat te wachten. Deze mensen hadden hier ook nauwelijks over mee kunnen denken. We leerden ze als het ware een gedragstrucje.

Maar hun hart en hun houding hadden we daar niet mee. Met als gevolg dat de organisatieverandering niet het gewenste resultaat had, en de samenwerking en resultaten op sommige plekken alleen nog maar slechter werden. 

Foto 1_LR.jpg

In mijn volgende baan merkte ik een groot verschil. Daar werd verbinding gemaakt met de nieuwe doelen en met elkaar, op alle niveaus. Mensen kregen de verantwoordelijkheid mee te denken en te beslissen binnen gestelde kaders. Ook werd er continu gevraagd: ‘Wat heeft de medewerker eraan?’ We keken wat er nodig was om eventuele blokkades op te heffen, zodat mensen zich gesteund voelden en erin geloofden. Voor mij is deze participatieve aanpak de sleutel voor het slagen van transities van organisatie, team en individu.

 

Verbinding en commitment

Verbinding loopt als een rode draad door mijn leven. Ik maak makkelijk contact met allerlei verschillende mensen. Ben empathisch, voel aan waar anderen staan en wat ze nodig hebben in hun ontwikkeling. Ik vraag door. Ik word ervaren als oordeelloos en waardenvrij, omdat ik altijd de oprechte intentie heb organisaties en mensen verder te brengen. En ik heb een hoge gunfactor, waardoor ik eenvoudig mensen meekrijg. Mensen nemen makkelijk feedback van mij aan en gaan ermee aan de slag. Wat voor verbinding geldt, gaat ook op voor commitment. Als ik ergens voor ga, heb ik het doorzettingsvermogen om er voor de volle 100% iets van te maken. Vrienden vragen vaak waar ik het enthousiasme en de energie vandaan haal. Mijn antwoord is simpelweg: ‘Ik sta gewoon op en heb er weer zin in.'

“Verbinding loopt als een rode draad door mijn leven”

Door mijn meer dan 10 jaar ervaring en de vele opleidingen en trainingen op het gebied van organisatie-, team- en persoonlijke ontwikkeling, waaronder NLP en systemisch werk, beschik ik over een flinke toolbox aan oefeningen en interventies. Het is voor mij makkelijk maatmerk te leveren en uiteenlopende programma’s te ontwerpen, die echt aansluiten bij de vraag. Wenselijk ook, want ik vind het onnozel en weggegooid geld om volledige organisaties, afdelingen en teams door eenzelfde programma te loodsen als de helft er niets mee kan.

Nog meer over mij

Ik werk zelfstandig sinds 2018. Ben getrouwd met Maud, heb twee dochters genaamd Ida en Dore, en een zoon genaamd Jacob. Ik woon in Utrecht. Sporten doe ik altijd fanatiek, momenteel doe ik aan triatlon. Daarnaast ben ik een absolute natuurliefhebber en een buitenmens.

Wil je meer weten, lees dan verder bij mijn visie en werkwijze.
PHOTO-2018-09-13-22-04-57.jpg
Wil je kennismaken?
Bel of mail me, dan maken we een afspraak!
Wil je meer weten?
Mail me: martin.smeets@msac.nl
Bel me: +31 6 497 127 61
Of stuur me een bericht via LinkedIn
bottom of page